Türkiye Fuarcılık sektörünü 2021’de neler bekliyor

Küresel Fuar Endüstrisi Birliği (UFI)’nin açıkladığı 2019 rakamlara göre tüm dünyada düzenlenen fuarların yıllık ekonomik büyüklüğü 137 milyar doları bulmaktadır.

Dünya Fuarcılık Sektörü

Küresel Fuar Endüstrisi Birliği (UFI)’nin açıkladığı 2019 rakamlara göre tüm dünyada düzenlenen fuarların yıllık ekonomik büyüklüğü 137 milyar doları bulmaktadır. Doğrudan ve dolaylı olarak 3,2 milyon kişiye istihdam sağlayan dünya fuarcılık endüstrisi, 325 milyar dolarlık iş hacmine de aracılık etmektedir. 2019 yılında dünya fuarcılık sektöründe toplam 32 bin fuar gerçekleşirken, bu fuarlara 4,5 milyon firma katılmış ve 303 milyon kişi de ziyaretçi olmuştu. 2020 yılının fuarcılık sektörüne olan pandemi etkisiyle ilgili açıklamalarda bulunan Tarsus Turkey Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, Çin’deki birkaç sayılı fuar dışında dünyada neredeyse hiçbir fuar yapılamadığını, dolayısıyla pandemi sürecinden en fazla etkilenen sektörlerden birisinin de fuarcılık olduğunu söyledi.

Salgın Döneminde Hibrit Çözümler

Salgınla birlikte fuarların ertelenmesi üzerine Aytemur, ilk etapta “Sanal fuarlar konusu gündeme geldi” dedi. Ancak, bu tarz girişimlerin ne katılımcıların ne de ziyaretçilerin beklentilerini tam olarak karşılayamadığını belirtti. Bunun üzerine hem yüz yüze hem de dijital fuarcılığın bir karması olan hibrit modellerin ortaya çıktığını, her iki uygulamanın da fuarsız geçen 2020 için nispeten geçici çözümler gibi görülebilir olduğunu ama nihayetinde fuarcılığın özünde sergilenen ürün ve teknolojilere dokunma, yerinde görme ve yüz yüze ticaret gibi unsurların var olduğunu belirtti. “Çünkü ihtisas fuarlarında, hem katılımcı firmalar hem de profesyonel ziyaretçiler bunu bekliyor, istiyor. Dolayısıyla, pandemi sonrası fuarcılığın, küçük dijital dokunuşlarla yine alışılageldik geleneksel tarzda yapılmaya devam edileceğini öngörüyoruz”.

Türkiye Fuarcılık Sektörü

Tarsus Turkey Genel Müdürü Zekeriya Aytemur, özellikle Avrupa ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’deki fuarcılık sektörünün çok eski tarihlere uzanmadığını, İzmir Enternasyonel Fuarı’nın 1946 yılında UFI’ye üye olmasının, Türkiye'de fuarcılık sektörünü başlattığını söyledi. Aytemur, “Rakip ülkelere nazaran bu işte yeni olmamıza rağmen, Türkiye Fuarcılık Sektörü bugün geldiği noktada, pek çok alanda dünyanın sayılı fuar organizasyonlarını, marka fuarlarını düzenler durumdadır ve Dünya genelindeki toplam fuar alanı 35 milyon m2’nin üzerindedir” dedi. En çok fuar alanına sahip ilk 5 ülkenin ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Fransa olduğunu ve Türkiye’nin ise toplam 20 fuar merkezi ve 602 bin m2 fuar alanıyla dünyada 12. sırada yer aldığını söyledi. Aytemur, “En çok fuar düzenleyen illerimizin başında İstanbul gelirken onu sırasıyla İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Adana ve Konya izliyor” dedi. Eğer yeni ertelemeler ve iptaller olmazsa bu yıl içinde ülkemizde 6’sı genel, 381’i ihtisas fuarı olmak üzere toplam 387 fuar organizasyonu gerçekleştirileceğini söyledi.

Türkiye Fuarcılık Sektörümüzün doğrudan ve dolaylı yoldan yarattığı pazar hacmi yaklaşık 5,5 milyar dolar. En çok para harcayan turist statüsünde olan uluslararası fuar ziyaretçilerinin Türkiye için oluşturduğu katma değer günümüzde yaklaşık olarak 800 milyon dolar gibi bir hacme ulaşmaktadır. Bu rakama, katılımcı firmaların harcadığı bedel ise dahil değildir. Yurtdışından Türkiye’deki fuarlara katılan firmaların satın aldığı metrekarenin 2018 yılında 173.548 olarak gerçekleşmiş olduğu düşünüldüğünde, fuarcılık sektörünün oluşturduğu turizm gelirlerinin yanı sıra ülke ihracatına da önemli bir katkı sunduğu açık bir şekilde görülmekte. Birçok sektörü besleyen ve canlı tutan fuarcılık sektörü, aynı zamanda küçük ve orta ölçekli firmaların yurtdışı pazarlarına ulaşmasının da tek yoludur.

Özellikle Avrupa ve ABD ile kıyaslandığında Türkiye’de fuarcılık sektörü çok eski tarihlere uzanmıyor. İzmir Enternasyonel Fuarı’nın 1946 yılında UFI’ye üye olması, Türkiye'de fuarcılık sektörünü başlattı. Rakip ülkelere nazaran bu işte yeni olmamıza rağmen, Türkiye Fuarcılık Sektörü bugün geldiği noktada, pek çok alanda dünyanın sayılı fuar organizasyonlarını, marka fuarlarını düzenler durumda. Dünya genelindeki toplam fuar alanı 35 milyon m2’nin üzerinde. En çok fuar alanına sahip ilk 5 ülke sırasıyla ABD, Çin, Almanya, İtalya ve Fransa. Türkiye ise toplam 20 fuar merkezi ve 602 bin m2 fuar alanıyla dünyada 12. sırada yer alıyor. En çok fuar düzenleyen illerimizin başında İstanbul gelirken onu sırasıyla İzmir, Ankara, Bursa, Antalya, Adana ve Konya izliyor. Eğer yeni ertelemeler ve iptaller olmazsa bu yıl içinde ülkemizde 6’sı genel, 381’i ihtisas fuarı olmak üzere toplam 387 fuar organizasyonu gerçekleştirilecek.